Pare că certificatul digital privind COVID-19 devine realitate

Peste tot incertitudini …

Înțeleg că la noi, în România, s-a ajung la situația în care trebuie dovadă de vaccinare pentru COVID-19 atunci când ieși pe stradă noaptea. Este vorba despre acel certificat digital, dar nu înțeleg de ce este digital pentru că am înțeles că merge sa-l arăți și pe hârtie… Pentru mine nu este clar nici cum se numește: pașaport sanitar, certificat verde, certificat digital, pașaport de imunitate sau pașaport verde dar ideea lui este simplă: ai un cod QR pe care să-l arați la polițist pe stradă sau la restaurant.

Am înțeles că și la mall-uri trebuie certificatul digital dacă vrei să staționezi în zona de fast food, dar cum confirmă angajatul de acolo identitatea mea? Dacă merg cu QR-ul unui prieten? Parcă văd cum or sa apară pe OLX anunțuri precum “vreau să merg la mall. cumpăr QR valid pentru imunizare” sau “vrei să mergi la mall? vând certificat digital valid pentru imunizare”.

La polițist pe stradă sigur nu merge schema cu alt QR pentru că el are jurisdicție ca să îți verifice și un act de identitate, te prinde ușor.

Și ca confuzia să fie mai mare, citesc pe Internet că un avocat din Cluj a obținut în instanță verdict că certificatul digital este ilegal, dar nu am înțeles din articolele pe care le-am citit dacă este vorba despre certificat sau despre interdicțiile care sunt în vigoare doar pentru cei care nu-l au.

În altă ordine de idei, pentru cei care s-au vaccinat pot obține certificatul digital de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/. Iar pentru cei interesați se organizează o loterie de vaccinare la care pot participa toate persoanele vaccinate cu schema completă. Am înțeles ca loteria urmează sa se desfășoare începând cu 3 octombrie.

Pentru a citi aceste certificate digitale este nevoie de aplicația “Check DCC”, disponibilă în Google Play. Iar cine nu are Android, să-și cumpere…

Dacă ți-a plăcut articolul spune și prietenilor despre el

Leave a Reply

Your email address will not be published.